Сините флагове на Северното гръцко крайбрежие

Създател и международен координатор на „Син флаг“ е фондацията  (Foundation for Environmental Education – FEE), седалището на която се намира в Дания и има членове от 73 държави от всички континентие. Това е престижно отличие за плажове и марини. С 486 отличени плажове Гърция заема второ място в света между 47 държави. Интересно е да се спомене, че 25% от плажовете, които печелят отличията за първа година, се намират в южната ни съседка. Халкидики е на първо място със 71 сини флагове. Тази година Международната комисия награди 3574 плажове и 662 марини. През 2019 г. наградата „Син флаг“,  навършва 32 години.

Участието в програмата е доброволно и е въпрос на престиж. Това е съревнование между концесионери и общини, които стопанисват плажовете. Критериите не са само за чистотата на водата, а за цялостната услуга, която се предлага. Наградата е не само за чиста природна среда в района на плажовете, а и за отлично управление, съхранение и развитие.

В района на Кавала  „Син флаг“имат следните плажове:

 Община Тасос

Макриамос

Golden Beach camping

Пефкари / Alexandros Beach

 Принос-Дасилио 2/ Ilio mare beach

Община Нестос

Амоглоса/Керамоти 1

Община Кавала

Батис

 Тоска/Tosca Beach

Каламица

Перигиали

Община Пагео
 Орфани

Амолофи

Неа Ираклица

Неа Перамос

 Саракина

Офринио/Тузла

 

„Син флаг“ е най-разпространеното и общопризнато международно отличие за качеството на плажовете в целия свят. Изискванията към притежателите му е качеството на водите да е „отлично“. Всяка друга степен е неприемлива за комисията. Отличието е с давност една година.

Плажовете трябва да отговарят и на други изисквания (33 за плажове и 25 за марините), които се отнасят за чистота, организация, информация, безопасност за почиващите и гостите, опазване на околната среда и крайбрежната ивица. Предлаганите услуги на отличените плажове са един от критериите на фондацията. Това е и причината, поради която големите туристически агенции в Европа обръщат специално внимание на курортите с отличени плажове.

Качеството на водата се проверява чрез лабораторни изследвания всяка година, с планирани и с извънредни проверки през месеците юли-август. Непрекъснато се правят и проверки по останалите критерии. Гръцкият институт за защита на природата има право да „свали“ „Синия флаг”. Създаден е  регистър на плажове за плуване – Greek Bathing Water Profiles Registry, а годишните регистри се обявяват вhttps://www.bathingwaterprofiles.gr/en

Създател и международен координатор на „Син флаг“ е фондацията  (Foundation for Environmental Education – FEE), седалището на която се намира в Дания и има членове от 73 държави от всички континенти.

Източник www.kavalapost.gr 

 

Compare listings

Compare