На море в Гърция-Палио

Палио или Paleo Tsifliki  е курортно селище, известно като вилна зона на Кавала, което се намира на 6 км. от града. На 152 км. е от ГКПП Кулата, 97 км. от ГКПП Илинден и 131 км. от ГКПП Маказа. Там притежават вили и къщи предимно заможните гърци от района и го ползват за релаксираща почивка. Това е най-зеленото и спокойно място от близките курорти. В Палио няма пешеходна алея, къщите са построени по начупената плажна ивица и са се разраствали към хълма над Палио, който открива невероятна гледка. Там има няколко заведения, магазини тип бакалии, заредени с основни продукти, а големите супермаркети са в Кавала или Неа Ираклица, която е на 2-3 км. Има също аптека, фурна, бензиностанция. Интересното в Гърция е, че често в магазините не се продава хляб, той и други тестени изделия се предлагат във фурните, които работят от рано сутринта до около 14 часа. В Палио няма нощни барове.

До преди няколко години в Палио не беше развит толкова чуждестранния туризъм, затова има малко хотели. Тъй като интересът всяка година се засилва, вече могат да се намерят много частни вили и къщи, предлагащи простор, удобство и зелени градини. Повечето от тях не са строени с цел туризъм, но гърците все повече предоставят вилите си под наем.

В Палио има няколко плажа – част от тях са с плажни барове, предлагащи шезлонги и чадъри, но има и такива. Чадърите и шезлонгите се ползват срещу консумация от заведението, с цени около 2.5-3 евро за кафе, фрапе или безалкохолно. Всички плажове са отличени със Син флаг за екологично чиста вода. Най-известният плаж е Навагос, където има и хубаво заведение за хранене. Плажът е пясъчен и плитък, с кристална вода. Друг плаж е Гластрес, намира се в началото на Палио. Бийч барове са Коста Вита и Кикабу. Около скалите може да има морски таралежи. Аква обувките предпазват от тях, предлагат се в специализираните магазини, не са скъпи, за предпочитане е да не са силиконови, защото бодлите ги пробиват. Ако настъпите морски таралеж, трябва да излезете от водата и да се опитате да извадите бодлите, които са видими. Те са чупливи и е възможно да остане част от тях. Принципно организмът ги разгражда, но ако имате неудобство е хубаво да се потърси лекар. Най-близката болница е в Кавала. Можете да я ползвате с Европейска здравна карта, която покрива медицински услуги в чужбина и се издава безплатно в офисите на банка ДСК, вижте къде тук. Всички застрахователни компании също предлагат здравни пакети за екскурзии в чужбина, не са скъпи, правят се индивидуално според параметрите, които зададете.

На 2 км. се намира Multiplex Batis, с частен плаж, много зеленина, заведения, два басейна, единият, от които детски. Има вход 2 евро на човек. Плажът там е каменист в началото, но има чували с пясък, по които да се влезе в морето. Към него има също и къмпинг Тера, разположен на 33 дка. площ. Наблизо се намира Toska beach-къмпинг с бунгала на плажа. Известна таверна е То Филараки – Το φιλαράκι, която се намира близо до бензиностанцията и предлага традиционни ястия, основно риба, калмари, октопод. Калмарите са предимно пържени или печени и обезателно трябва да се опитат. Октоподът е с пипала и се приготвя по няколко начина – варен на салата, печен на скара или сушен на слънце и стоплен на скара. Миди има само когато е сезон, като се приготвят саганаки -с червен сос, на пара или миди с ориз. Рибата е спрямо сезона, почти винаги прясна.

Известните плажове на Амолофи са на 10 км.

Една от най-значимите исторически забележителности в района е древния град Филипи. Намира се на около 20 км в посока Драма. Град от ерата на Филип Македонски, баща на Александър Велики, където съществува древен театър, изцяло запазен, и на който през летния сезон се правят концерти и театрални постановки. Много интересна възможност е в наши дни да се посети концерт втеатър на повече от 2300 години. Там ще намерите и музей с археологически находки от онези древни времена.

Кавала е интересен град за разходка съвсем наблизо. Паркирането в центъра е трудно, но покрай морето е възможно, има платени паркинги за около 2 евро. Ако видите син знак, на който пише -κάρτα-, трябва да се закупи талон от павилионите за цигари, да се отбележе престоя и да се постави на стъклото на колата.

На граничните пунктове се преминава със задграничен паспорт или лична карта. Децата трябва да имат паспорт. Желателно е да се носи копие от акта за раждане, ако родителите са с различни фамилии. При пътуване само с един родител, трябва декларация от другия. Важат същите закони за столчета за кола, колани, разговори по мобилни устройства. Сумата в брой без задължение да се декларира е до 10 хиляди евро. Цигари – до 800 броя, до 10 литра спиртни напитки.

Палио е прекрасно място за спокойна, морска почивка.

Compare listings

Compare