На море в Гърция-Неа Перамос

 

Неа Перамос е курорт, който се намира на 17 км от Кавала и на 3 км от Ираклица. От КПП Кулата е на 130 км, през Серес- Елефтеруполи. От КПП Илинден е на 105 км, през Драма и на 142 км от КПП Маказа, през магистрала Егнатия и Кавала. По пътя през Маказа и този през Кулата има тол такса, пътна такса, в размер на 2.40 евро за лек автомобил.

Неа Перамос най-голямото курортно селище в района на община Пангео. Важно е да се отбележи, че до Атина има град със същото име. Първите заселници са от 1920 година, като към днешна дата има около 3500 постоянни жители. В последните години Перамос се разви изключително като курорт за български туристи, поради близостта си до страната ни. Кристалните плажове на негова територия, и тези на Амолофи, са само на 3 км. Амолофи е плаж с естествени дюни, отличен със Син флаг за екологично чиста вода, на 6-то място в класацията за най-добър плаж в Гърция.

Ивицата на Перамос е дълга около 3 км, плажът е пясъчен, плитък и с много чиста вода.

Има голяма свободна зона за плажуване, бийч барове, чиито шезлонги и чадъри се ползват срещу консумация, неограничено време.

В Неа Перамос могат да се видят архелогически разкопки на древната крепост на град Анакторопули от византийско време. Районът е известен с лозарството си. Един от най-хубавите сортове трапезно грозде есолтанина, бяло и без семки, което можете да си купите от производители. Непосредствено след лозята се намира плажа Амолофи, което означава „дюни“. Кристално чиста вода, плитко и пясъчно дъно. Плажът е дълъг 3 км, разделя се на първи, втори и трети дюни, посредством скали. Повечето бийч барове са концентрирани на вторите дюни, първите и третите са по-спокойни, с голяма свободна зона. Между Амолофи и Перамос се намира полуостров Врасидас с няколко малки свободни плажа. Известни барове са Blue, Liquid, Waves, Rivas. Единици са местата за настаняване там, почти няма строителство в тези защитени от закона дюни.

Перамос има дълга крайбрежна алея, с множество заведения и магазини. Оживен курорт с фурни, аптеки, барове, бензиностанции и всякакви услуги. Голям супермаркет Масутис и много малки магазини тип бакалия. Там ще намерите всичко необходимо за една чудесна почивка.

В централната част на курорта са съсредоточени заведенията и магазините. Там настаняването е предимно в частни апартаменти и къщи, но има и няколко малки хотела. Липсват къщи с големи градини, преобладават кооперациите с апартаменти или етажи от частни къщи, с веранди. Перамос се развива непрестанно и за разлика от други места, където гръцката криза се е отразила на строителството, в него се строи и активно се извършват сделки с недвижими имоти, често с купувачи българи.  Ако търсите по-спокойна почивка, то това би могло да се осъществи най-добре преди или след летния пик – юни или септември. В последните години се забелязва удължаване на сезона докъм 10.09., което повлия и на цените, задържайки ги същите (или близки) до августовските. Голяма заслуга за това има нашия национален празник на 06.09., около който е почти невъзможно да се намери свободно място за почивка в района.

Най-горещият месец е август, дъждовните дни са рядкост, предимно в началото на сезона. Добър ориентир за температурите по дати дава нашият сайт sinoptik.bg, който е актуален и за цяла Гърция. Температурата на водата може да се види на база минали години тук. В Гърция не се предоставя такава информация, както у нас в синоптичните емисии.

Таверните предлагат типично гръцка кухня със задължителните за опитване калмари, риба, октопод. Менюто с напитки е по-ограничено като основно се набляга на бира, узо и ракия, на гръцки ципуро. Много разпространена е напитка Рецина (Ρετσίνα), приличаща на бяло вино, която гърците консумират много, разредена с кола или друго безалкохолно. Има много специфичен и натрапчив вкус, далеч от нашето бяло вино, така че може да ви изненада неприятно. Бирата е с близък вкус до нашите, по-известни местни марки са Митос, Алфа, Вергина. В магазините често има промоция на стекчета и цената доближава тази у нас. Повече за храната и цените ви разказахме в статиите за Палио и Ираклица, където има интересна обща информация за Гърция.

В Перамос, веднъж седмично, се организира пазар, на който се предлагат плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, други храни, също и дрехи, и стоки за бита. Там цените са по-ниски от тези в магазините, често има производители. Много разпространена е подвижната търговия – бусове с плодове и зеленчуци или с риба, обикалят по улиците, няма начин да не ги чуете, ползват мегафони. От тях можете да си вземете прясна риба. Прясно месо, освен в големите магазини, е за предпочитане за купувате от месарниците. Хляб и тестени изделия във фурните, които отварят сутрин рано и работят до 14 часа.

На около 6 км от курорта има модерен хотел за кучета в село Агиос Андреас, разположен на 3 дка.

В Неа Перамос има медицински център, с лекари специалисти. Може да се посещават с частен преглед или с медицинска застраховка. Най-близката болница е в Кавала на 17 км.

В района има интернет покритие през 4G мрежа. Може да се ползва интернет и през гръцка, предплатена карта. Като цяло, обаче интернета в хотели и домове през wi-fi е възможно да няма отлично покритие.

 

ГОРЕ

 

Compare listings

Compare