Compare Listings

На море в Гърция-Неа Перамос

На море в Гърция-Неа Перамос

 

Неа Перамос е курорт, който се намира на 17 км от Кавала и на 3 км от Ираклица. От КПП Кулата е на 130 км, през Серес- Елефтеруполи. От КПП Илинден е на 105 км, през Драма и на 142 км от КПП Маказа, през магистрала Егнатия и Кавала. По пътя през Маказа и този през Кулата има тол такса, пътна такса, в размер на 2.40 евро за лек автомобил.

Неа Перамос най-голямото курортно селище в района на община Пангео. Важно е да се отбележи, че до Атина има град със същото име. Първите заселници са от 1920 година, като към днешна дата има около 3500 постоянни жители. В последните години Перамос се разви изключително като курорт за български туристи, поради близостта си до страната ни. Кристалните плажове на негова територия, и тези на Амолофи, са само на 3 км. Амолофи е плаж с естествени дюни, отличен със Син флаг за екологично чиста вода, на 6-то място в класацията за най-добър плаж в Гърция.

Ивицата на Перамос е дълга около 3 км, плажът е пясъчен, плитък и с много чиста вода.

Има голяма свободна зона за плажуване, бийч барове, чиито шезлонги и чадъри се ползват срещу консумация, неограничено време.

В Неа Перамос могат да се видят архелогически разкопки на древната крепост на град Анакторопули от византийско време. Районът е известен с лозарството си. Един от най-хубавите сортове трапезно грозде есолтанина, бяло и без семки, което можете да си купите от производители. Непосредствено след лозята се намира плажа Амолофи, което означава „дюни“. Кристално чиста вода, плитко и пясъчно дъно. Плажът е дълъг 3 км, разделя се на първи, втори и трети дюни, посредством скали. Повечето бийч барове са концентрирани на вторите дюни, първите и третите са по-спокойни, с голяма свободна зона. Между Амолофи и Перамос се намира полуостров Врасидас с няколко малки свободни плажа. Известни барове са Blue, Liquid, Waves, Rivas. Единици са местата за настаняване там, почти няма строителство в тези защитени от закона дюни.

Перамос има дълга крайбрежна алея, с множество заведения и магазини. Оживен курорт с фурни, аптеки, барове, бензиностанции и всякакви услуги. Голям супермаркет Масутис и много малки магазини тип бакалия. Там ще намерите всичко необходимо за една чудесна почивка.

В централната част на курорта са съсредоточени заведенията и магазините. Там настаняването е предимно в частни апартаменти и къщи, но има и няколко малки хотела. Липсват къщи с големи градини, преобладават кооперациите с апартаменти или етажи от частни къщи, с веранди. Перамос се развива непрестанно и за разлика от други места, където гръцката криза се е отразила на строителството, в него се строи и активно се извършват сделки с недвижими имоти, често с купувачи българи.  Ако търсите по-спокойна почивка, то това би могло да се осъществи най-добре преди или след летния пик – юни или септември. В последните години се забелязва удължаване на сезона докъм 10.09., което повлия и на цените, задържайки ги същите (или близки) до августовските. Голяма заслуга за това има нашия национален празник на 06.09., около който е почти невъзможно да се намери свободно място за почивка в района.

Най-горещият месец е август, дъждовните дни са рядкост, предимно в началото на сезона. Добър ориентир за температурите по дати дава нашият сайт sinoptik.bg, който е актуален и за цяла Гърция. Температурата на водата може да се види на база минали години тук. В Гърция не се предоставя такава информация, както у нас в синоптичните емисии.

Таверните предлагат типично гръцка кухня със задължителните за опитване калмари, риба, октопод. Менюто с напитки е по-ограничено като основно се набляга на бира, узо и ракия, на гръцки ципуро. Много разпространена е напитка Рецина (Ρετσίνα), приличаща на бяло вино, която гърците консумират много, разредена с кола или друго безалкохолно. Има много специфичен и натрапчив вкус, далеч от нашето бяло вино, така че може да ви изненада неприятно. Бирата е с близък вкус до нашите, по-известни местни марки са Митос, Алфа, Вергина. В магазините често има промоция на стекчета и цената доближава тази у нас. Повече за храната и цените ви разказахме в статиите за Палио и Ираклица, където има интересна обща информация за Гърция.

В Перамос, веднъж седмично, се организира пазар, на който се предлагат плодове, зеленчуци, маслини, зехтин, други храни, също и дрехи, и стоки за бита. Там цените са по-ниски от тези в магазините, често има производители. Много разпространена е подвижната търговия – бусове с плодове и зеленчуци или с риба, обикалят по улиците, няма начин да не ги чуете, ползват мегафони. От тях можете да си вземете прясна риба. Прясно месо, освен в големите магазини, е за предпочитане за купувате от месарниците. Хляб и тестени изделия във фурните, които отварят сутрин рано и работят до 14 часа.

На около 6 км от курорта има модерен хотел за кучета в село Агиос Андреас, разположен на 3 дка.

В Неа Перамос има медицински център, с лекари специалисти. Може да се посещават с частен преглед или с медицинска застраховка. Най-близката болница е в Кавала на 17 км.

В района има интернет покритие през 4G мрежа. Може да се ползва интернет и през гръцка, предплатена карта. Като цяло, обаче интернета в хотели и домове през wi-fi е възможно да няма отлично покритие.

 

ГОРЕ

 

img

greobg

Related posts

Амолофи-перлата на Северна Гърция

Приблизително на 4 км. от Неа Перамос, на 170 км. От ГКПП...

Прочети повече
от greobg

Любопитно за маслините

Историята на маслините Маслините са едни от...

Прочети повече
от greobg

Сините флагове на Северното гръцко крайбрежие

Създател и международен координатор на „Син флаг“ е...

Прочети повече
от greobg

Join The Discussion