В последните години интересът от страна на българските туристи към северното гръцко крайбрежие постоянно нараства. Близо до България са разположени прекрасни плажове в няколко курорта и това примамва любителите на морската почивка.

Сезон 2020 г. се очаква да надмине рекордите в сферата на туризма в Гърция.

Ираклица е курорт в община Пангео с около 1000 жители. Намира се на 14 км от Кавала и на 3 км от Неа Перамос. От КПП Кулата е на 130 км Серес – Елефтеруполи. От КПП Илинден е на 100 км през Драма и на 139 км от КПП Маказа, през магистрала Егнатия и Кавала. По пътя през Маказа и този през Кулата има пътна такса в размер на 2.40 евро за лек автомобил.

 

mapIraklitza

 

Първите заселници в Ираклица са от Източна Тракия през 1924 г. Било е рибарско пристанище, а към днешна дата е оформено като голям, отлично развит курорт с прекрасни плажове и планински масив наречен Символо. Там могат да се намерят хотели, вили, частни апартаменти и къщи за почивка, също така има и организиран къмпинг.

Местоположението на Ираклица дава възможност освен за плажен туризъм и за посещение на исторически забележителности в района. Древният град Амфиполи се намира на около 50 км. Там могат да се видят музей и разкопки на гробница от времето на Александър Велики.

Кавала е на 12 км, а Драма – на 50 км.

Известните плажове на Амолофи се намират на около 5-6 км.

 

2224 5601

 

Ираклица има дълга, пясъчна ивица над 2 км, с кристална вода. Плажът е награден със Син флаг, отличие, което се дава за екологично чиста вода. Срещу него се намира ненаселеното островче Фидониси. Големият плаж се казва Алана. В малко заливче в западната част се намира плаж Агиа Марина, на което има заведение за хранене “Ремви”. Плажът е кристално чист, спокоен и плитък, но към скалите може да попаднете на морски таралежи. Хората често се страхуват от тях, а е важно да се отбележи, че те са гаранция за чиста вода. След него в друг залив се намира плаж Псата, с плажен бар. До него се стига след хълма на Ираклица донякъде с кола, а после по черен път. На пристанището може да се лови риба, също така да се наеме лодка за разходка. Целият плаж е свободна зона, ако желаете можете да ползвате шезлонги и чадъри на някой от плажните барове срещу консумация за цял ден. Цените са около 2.5-3 евро за фрапе или безалкохолно. Фрапето е много на почит сред гърците, пие се целодневно. От тази година кафето е акцизно и това евентуално ще се отрази на цената и на фрапето. Бутилираната вода също е с определена цена, не трябва да превишава 50 цента за 0.5 л. независимо дали е в ресторант или магазин. В плажните барове може и да я предлагат до 1 евро.

Ираклица има обособен център, с множество заведения, магазини, пекарни. Аптеката също се намира в центъра и в сезона работи с удължено работно време. Цените на лекарствата са законово установени и навсякъде в Гърция са еднакви.

Работното време на учреждения, а и на частни търговци е до 14 часа, като в някои дни от седмицата отварят отново от 17 до 21 часа. В курортите работят целодневно. Нещо важно е, че в Ираклица няма банкомат. Най-близкият е в Неа Перамос на 3 км. Гърците са с много добре развита банкова система, но относно наличност на банкомати, положението е плачевно. Малко са, основно на банковите клонове. Не се учудвайте, ако видите опашки. Всъщност Гърция все още се намира под бюджетен контрол и ограниченията за теглене на пари в брой важат, но само за гръцки карти.

В центъра на Ираклица има много голям паркинг, с цена 1 евро за неограничено време. Там също е позициониран и детски център за забавления. Втори такъв има по крайбрежната алея, където има и нова детска площадка. До паркинга се намира голямо заведение за хранене с прохладна, палмова градина. Има меню на български на входа. Цените за порция калмари е около 6-8 евро, салата 3-5 евро, узо и гръцка ракия -ципуро се предлагат на малки бутилки от 200 гр. или напитка около 70 гр. и струва около 2-3 евро. Рибата варира като най-известни са пържен гаврос и сардела, с цени около 5-6 евро за порция. До скоро хляб и вода бяха безплатни от заведението, в последните години са включени в сметката като сервиз 1-2 евро. Носят се при настаняване, без да сте ги поръчали. Това е една от гръцките особености, с която е хубаво да сме запознати, ако отиваме за първи път. За гърците е немислимо да се хранят без хляб и вода, дори макарони можете да видите да ядат с хляб, затова винаги присъстват на масата. Важно е също да не търсим същата кухня като нашата, за да няма разочарования. Например, ако някъде изобщо намерите пилешка супа, то тя ще е гол бульон с цяло парче пиле. Ако видите мусака, то тя ще е с ред пържени патладжани, ужасно вкусна е, но различна от нашата. По-изисканите ресторанти правят комплимент десерт, най-често тип реване, шоколадов десерт, сладолед. В Гърция не е прието да се оставят бакшиши, затова и толкова предпочитат българина като турист, защото консумира и оставя. Гирос е известният гръцки дюнер – пилешки или свински, който като сандвич е с цена 2-4 евро, като порция е двойно количество с картофи и салата, около 6-8 евро.

Ираклица е известна с локумадес – малки понички с мед или шоколад. Има чудесна пицария Defacto, както и няколко таверни по крайбрежната алея. Повечето заведения правят безплатни доставки до адрес. Храната е разнообразна като обикновено заведенията са специализирани в няколко ястия, няма да намерите типично нашите, огромни менюта. Рибните ресторанти са рибни, в пицариите предлагат пица и паста.

В магазин „Масутис“ всяка седмица има промоции на различни стоки, за които се ползва отстъпка с карта. Прави се бързо и лесно на касата. На сайта им можете да видите предстоящи и текущи промоции. Лидл е почти еднакво зареден като в Бг, с близки цени, но преобладаващо гръцки стоки. В Ираклица няма сини и зелени зони, паркира се свободно навсякъде, където не е забранено със знак. Има пристанище, където може да се наеме лодка за разходки, също и място за риболов в зависимост от сезона и рибния пасаж.

Сайт за температурата на водата на база минали години е тук.

За времето е meteo.gr. Сезонът е от май до септември, но през май може да има превалявания.

Пътна полиция рядко спира контролно. Глобите за превишена скорост, без колан или за разговор по телефон, са големи, но платени в едноседмичен срок са наполовина. Не могат да се плащат по банков път, само в поща или тяхното тото ΟΠΑΠ. Не са задължителни светлините, често по това се познават отдалеч българските коли. Тегличи на коли не са разрешени, ако не са обозначени в талона. С новия малък талон отпада изискването за голям такъв. Зелена карта не е задължителна за страни от ЕС.

Най-близкият медицински център се намира в Неа Перамос, на 3 км, а най-близката болница в Кавала на 12 км.

Ираклица е красиво място за почивка и забавления.